Overspeligheid troef in Bedrog

Tg STAN speelt Bedrog van Nobelprijswinnaar Harold Pinter, een stuk over driehoeksverhoudingen waarin iedereen bedriegt en bedrogen wordt.

Robert (Frank Vercruyssen) en Emma (Jolente De Keersmaeker) zijn al jaren getrouwd. Helaas heeft Emma ook al jaren een affaire met haar minnaar Jerry (Robby Cleiren), die bovendien de beste vriend is van haar man. Robert en Jerry gaan vaak samen squashen, ze zitten allebei in het uitgeverswereldje, en Jerry was zelfs getuige op het huwelijk van Robert en Emma.

Eigenlijk weet Robert al vier jaar dat zijn vrouw hem met zijn beste vriend bedriegt. De erg subtiel acterende Frank Vercruyssen reageert dan ook bijzonder droogjes en onderkoeld wanneer Emma hem dat opbiecht. Vier jaar hebben ze er niet met elkaar over gesproken: zo bedriegt Robert zijn vrouw Emma dus ook. Keeping up appearences.

Dubbelleven
Iedereen bedriegt iedereen. Minnaar Jerry is immers ook getrouwd en heeft kinderen, maar toch heeft hij een appartementje samen met Emma. Beiden leiden een dubbelleven. Het is best spannend te weten dat auteur Harold Pinter ook zeven jaar een minnares had, en dat Bedrog eigenlijk de neerslag is van die affaire.

Al die overspeligheid kan alleen maar slecht aflopen. Door de omgekeerd chronologische vertelling krijgen we het bad end echter al in het begin te zien: Jerry en Emma ontmoeten elkaar in 1977 nog een keer in een café, en raken moeilijk uit hun woorden. Daarna gaan we scène per scène terug tot 1971, waar hun stiekeme romance ontspruit en alles nog beloftevol is.

Verfomfaaid
Bij tg STAN staan de spelers altijd op scène. Omdat man Robert in de verte staat toe te kijken tijdens de café-ontmoeting van zijn vrouw met haar minnaar, wordt die scène extra spannend. Ook leuk zijn de snelle tijdsprongen, waardoor minnaar Jerry na een vrijscène half verfomfaaid in een stoel op de lunchmeeting met Robert belandt, hoewel die zich drie jaar eerder afspeelde.

Bedrog is niet de voorstelling waarmee tg STAN zichzelf vernieuwt, maar wel een prima gespeeld repertoirestuk waarmee tg STAN anderhalf uur boeit, zonder dat het daarvoor veel decor of trucjes nodig heeft.

www.cjp.be , Filip Tielens, 4 november 2011

Nederlands