Herneming Oude Meesters

Damiaan De Schrijver vertelt in Joos op Radio 1 over de herneming van Oude Meesters en zijn fascinatie voor Thomas Bernhard.

Na 16 jaar herneemt tg STAN Oude Meesters . Een dramatische lezing van het gelijknamige boek van Thomas Bernhard. Een razende citatenoorlog op scène, die kritiek spuit op alles en iedereen en de onkritische houding van de mens in vraag stelt. In 'Joos' geeft Damiaan De Schrijver tekst en uitleg.

Geen blinde idolatrie, maar een groot respect voor Thomas Bernhard gaf Damiaan De Schrijver de zin om het boek ‘Oude Meesters’ voor de scène te herwerken. Samen met Jolente De Keersmaeker maakte hij een selectie van citaten uit het boek en zo kwamen ze in 1996 tot het stuk Oude Meesters . Nu, 16 jaar later, is het tijd voor een herneming, want zoals Damiaan De Schrijver zelf oppert, heeft het stuk zijn kracht nog niet verloren.

De grote fascinatie voor ‘Oude Meesters’ komt dan ook voort uit de actuele zeggingskracht van het boek. De monoloog brengt maar een fractie van Bernhards tekst, maar weet zo de onkritische houding van de mens vandaag aan de kaak te stellen, zegt De Schrijver. Bernhard ageerde tegen de blinde bewondering van mensen en dolgedraaide idolatrie. In zijn boek brengt hij een methode naar voor om terug een kritische houding aan te nemen, namelijk alles reduceren tot een karikatuur. Dingen belachelijk maken, beginnend met jezelf. Geen gedweep en geen volmaaktheid.

Ook De Schrijver maakt van zichzelf een karikatuur op scène: zittend op een houten paard scheldt hij op de wereld. Uit het stuk spreekt pijn, wanhoop en haat. Iedereen en alles moet eraan geloven. Maar er is troost: de geliefde. Een genadeloze analyse van de wereld, maar de humor, cadans en herhaling van de tekst maken het stuk lichter.

cobra.be , 20 april 2012

Nederlands