toestand : tg STAN viert 20ste verjaardag

Een verjaardag die je vergeet, laat altijd een wrange smaak na. Toneelspelersgezelschap STAN doet er alles aan opdat hun twintigste jubileum niet onopgemerkt voorbij gaat. Het wordt een feest met vele bekende gezichten dat op z'n minst een beetje zal uitlopen.

Tg STAN werd in 1989 opgericht door een groep afgestudeerden van het Antwerps Conservatorium vanuit een noodzaak voor theater dat de acteur centraal stelt. Het verbaast dan ook niet dat twintig jaar later deze acteur het zwaartepunt vormt van hun marathon. De vier kernleden (Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen) nodigen een heleboel verwante spelers uit om met hen het podium te delen. Aangezien het lijstje nogal uitgebreid is, spelen ze de klok rond. Wat deze 24-uren marathon juist zal worden, is nog niet duidelijk, maar deze gasten passeren (naast vele anderen) alleszins de revue: Olympique Dramatique, Forced Entertainment, Jeroen Perceval, Natali Broods, Tine Embrechts, Adriaan Van den Hoof, Maatschappij Discordia, Tom Lanoye, Aka Moon, Josse De Pauw, Pieter Embrechts, Els Dottermans, Dood Paard, Michaël Pas, Steven Van Watermeulen, Oscar van den Boogaard, Sam en Erik Bogaerts, Nico Sturm, Koen Augustijnen, Benjamin Verdonck, Tom Barman, Mauro Pawlowski, Jan Decorte, Sigrid Vinckx, Guy Cassiers, Bart Moeyaert, Peter Van den Begin, Wim Helsen, Mathias Schoenaerts...

Mis deze verjaardag dus zeker niet, want de wrange smaak zou wel eens een veelvoud kunnen zijn van de gebruikelijke dosis. Het is aangeraden om tijdelijk te reserveren, hoewel het de bedoeling is dat je de zaal op zeer ontspannen wijze in- en uitloopt. Naast het podium vind je namelijk veel eten en drinken, zoals dat van een goed feest verwacht wordt.

www.cuttingedge.be, Bregt Van Wijnendaele, 15 oktober 2009

Nederlands