Début de saison

[...]

Speels en hilarisch is de kersverse samenwerking tussen Discordia met de Vlaamse groepen STAN en de Koe, in de productie waarvan  alleen al de titel een nummer is: Vandeneedevandeschrijvervandekoningdiderot . Hetgeen inhoudt dat de acteurs Matthias de Koning, Peter van den Eede en Damiaan de Schrijver (een machtig trio) flarden spelen uit een tekst van de Franse alleskunner Diderot (1713-1784), Paradoxe sur le comédien .

Een inderdaad paradoxale samenspraak over typische toneelspelers - vragen als: is de hoogste vorm van acteren die waarin de acteur zich als in trance geheel verliest in zijn personage, moet hij diens gevoelens en emoties ten volle in zich beleven, of dient hij juist een koele toeschouwer te zijn van zichzelf en zijn medespelers?

De rijke en nog altijd hoogst actuele tekst wordt door het drietal opgediend in de vorm van één lang opgerekt slapsticknummer, een gevecht met voorwerpen (alleen al het woordloos dekken van de tafel in de openingsscène is meer dan de moeite waard), een slachtveld vol water, rijkelijk bepoederde pruiken, eindeloze handelingen en ingenieuze woordbrouwsels.

[...]

De Groene Amsterdammer, Loek Zonneveld, 25 augustus 2001

Nederlands