20 jaar STAN: 'We spelen van Hoboken tot Parijs'

1989. In het jaar dat Thomas Bernhard stierf, stichtten conservatoriumstudenten Damiaan De Schrijver, Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo en Frank Vercruyssen samen een theatercollectief.* Twintig jaar later is tg STAN - Stop Thinking About Names - niet meer weg te denken uit de Vlaamse theatergeschiedenis en uit de theateractualiteit.
En voor De Schrijver mag het gerust nog een tijdje doorgaan: "De bron waaruit al onze creaties opborrelen, is nog lang niet opgedroogd. Hét recept voor zo'n jarenlange geslaagde samenwerking heb ik niet, ik kan alleen maar zeggen wat voor ons, tg STAN, werkt: iedereen heeft over alles evenveel medezeggenschap en elke vorm van hiërarchie is ons vreemd. Bovendien is het ook niet zo dat we alleen maar met elkaar samenwerken, we geven elkaar ook de vrijheid om ons eigen traject met andere mensen van buitenaf te bewandelen. Tg STAN is als een spons die van alle kanten ademt en ervaringen als water opneemt."

De grootste verwezenlijking voor het (Vlaamse) theater is volgens De Schrijver de consequente aandacht van tg STAN voor repertoire. "Tijdens het afgelopen seizoen, toen met de oprichting van het Publiekstoneel ook de discussie oplaaide dat er te weinig repertoire in Vlaanderen wordt gespeeld, heb ik serieus op mijn tanden moeten bijten. "Met tg STAN hebben we Molière, Ibsen, Schnitzler, Bernhard en zoveel meer gespeeld. We houden ook vaak stukken op het repertoire en spelen daarmee doorheen heel Europa. Soms levert dat ons het verwijt dat we niet voldoende zichtbaar zijn in Vlaanderen, dat 'die van tg STAN' altijd op reis zijn, maar zo hebben we wel een ongelooflijke actieradius opgebouwd. We spelen van Hoboken tot Théâtre de la Bastille in Parijs en het ene kan voor ons niet zonder het andere."

Deze herfst viert tg STAN zijn twintigjarig bestaan dan ook in België én in Frankrijk met toestand / impromptu XL . In het Brusselse Kaaitheater en de Antwerpse Monty wordt een 24-uren marathon gehouden waarbij iedereen waarmee tg STAN ooit heeft samengewerkt de scène komt inpalmen. Daarna zijn ook nog Toulouse en Parijs aan de beurt.

* Tg STAN werd opgericht door Damiaan De Schrijver, Jolente De Keersmaeker, Waas Gramser en Frank Vercruyssen. Na enkele producties verliet Waas Gramser (nu actief bij Comp. Marius) de groep en kwam Sara De Roo er bij. Thomas Walgrave vervoegde hen als vaste scenograaf.

De Morgen, Liv Laveyne, 1 september 2009

Nederlands