Cirkelen rond de liefde

ANTWERPEN. Een lange tafel waaraan een klein publiek plaatsneemt. De wijn is gechambreerd. De glazen staan klaar. Ze worden gevuld met rode wijn door acteur Frank Vercruyssen. De setting van nusch is intiem, en bijgevolg ook ongemakkelijk.

Vercruyssen breekt het ijs met een praatje voor de wijnkenners die voor je het beseft overvloeit in een woordenstroom over de liefde. Omdat die net als wijn soms zoet en bloemig smaakt, soms met een scherpe afdronk, maar altijd volrond in de mond.

Voor nusch maakte STAN-acteur Frank Vercruyssen een bloemlezing uit de poëzie van Paul Eluard, de Franse dichter die samen met André Breton en Louis Aragon de ruggengraat van de surrealistische beweging vormde, maar daar later opnieuw afstand van nam.

Vercruyssen focust op Eluards liefde voor Nusch, een acrobate en model van onder anderen Picasso en Man Ray. Na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog schrijft Eluard Poésie ininterrompue , een ononderbroken stroom van woorden in een poging het menselijk geheugen te duiden.

Het middelpunt waar die woorden om vlieden, is zijn liefde voor Nusch. Zij wordt verpersoonlijkt door de danseres op tafel (Anne Teresa De Keersmaeker).

Aanvankelijk stilletjes zittend op de tafel komt zij tot leven door de tekst. Haar armen houdt ze achter haar rug, geboeid. Omdat de liefde soms zo kan voelen. Om zich vervolgens los te wrikken, rollend over de tafel, overhellend naar een pilaar, ondersteund door Vercruyssen. Omdat de liefde soms zo kan zijn.

STAN brengt poëzie met een grote intimiteit 'op tafel': als publiek zit je met je neus op het object van Eluards liefde. Even plots verdwijnt zij stilletjes langs de deur, net zoals Nusch onverwachts uit het leven van de dichter verdween toen ze stierf aan een hersenbloeding, waarna Eluard zijn verdriet en onmacht probeerde te verwoorden in Le Temps Déborde ( De tijd loopt over ).

Dat is ook wat STAN bewerkt bij het publiek: de tijd loopt over in deze voorstelling, waarbij in de woordenstroom je gedachten afdwalen om dan weer te focussen.

Nusch is een klein meditatief rustpunt, dat zijn meerwaarde vindt in de eenvoud.

De Morgen, Liv Laveyne, 6 december 2006

Nederlands