STAN pur sang

interview met Frank Vercruyssen

Het gebeurt niet zo vaak dat Stan - Frank Vercruyssen, Sara De Roo, Jolente De Keersmaeker en Damiaan De Schrijver - in zijn geheel en zonder gasten op de planken staat. Maar voorts lijkt of/niet , dat vandaag in première gaat, een typische STANvoorstelling, waaraan veel lezen voorafging en waarin teksten van diverse aard elkaar tegenkomen. De vier acteurs legden Party Time van Harold Pinter naast Relatively Speaking van Alan Ayckbourn, de Britse koning van de misverstandkomedie.

Pinter won eind vorig jaar de Nobelprijs voor literatuur en was in de bijbehorende toespraak en interviews niet mals voor het beleid van Tony Blair en George Bush. Dat kan een kritisch gezelschap als Stan niet ontgaan zijn. "Toch zat Pinter al in mijn hoofd van voor hij de Nobelprijs won", zegt Frank Vercruyssen.

Party Time gaat over een feestje waar mooie en modieuze mensen champagne drinken terwijl het buiten wemelt van de wegversperringen en helikopters. "Het is een stuk uit 1991, het jaar van de eerste Golfoorlog. Het is dus wel duidelijk waar Pinter het over had", zegt Vercruyssen. "Maar voor mij gaat Party Time vooral over clubjes. Wij zijn ook een clubje: als toneelgezelschap, als cultuurminnend Vlaanderen, als het rijke Westen..."

Niet meteen een stuk dus waar je een relatiekomedie als Relatively Speaking bij verwacht. "Ayckbourn schrijft gewoon heel geestige en goede stukken, well-made comedies . En wat natuurlijk tof was aan dit stuk, is dat het gaat over twee mannen en twee vrouwen - geknipt voor STAN dus. We hebben de twee schrijvers gewoon samen genomen, in al hun verscheidenheid. Pinter is op zijn eigen sobere manier poëtisch, hij is de meester van de stilte en de sluimerende politieke inhoud geeft zijn stukken iets wrangs. Bij Ayckbourn zit de poëzie niet in de taal, maar in de compositie, in de manier waarop hij met misverstanden speelt. De titel, of/niet , geeft goed weer wat deze voorstelling oproept: is het nu om te lachen of niet? Spelen we nu toneel of niet?"

De Standaard, Dorien Knockaert, 19 april 2006

Nederlands