Pas na de pauze komt tg STAN met herkenbaar geneuzel op gang

Het mooiste stuk uit STUKKEN is Graz , een monoloog van acteur Frank Vercruyssen op tekst van de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert. En het meest hilarische is Liefde bij wijze van spreken, geschreven door Annelies Verbeke en Yves Petry, gespeeld door alle acteurs samen - maar ertussendoor zitten ook stukjes die er mogen zijn.

Voor hun nieuwste voorstelling nodigde het Vlaamse toneelspelersgezelschap tg STAN (zes) schrijvers uit. Niet per se toneelschrijvers, ook auteurs die nooit iets deden in dat genre. Het leverde een prettig divers resultaat op, dat ze simpelweg samenvatten onder de titel STUKKEN - uiteindelijk opgedragen aan de onlangs overleden schrijfster/filosofe Patricia De Martelaere, uit wier werk ze ook delen opnamen.

STUKKEN begint met Alles Eender (Ganzenpas) van Tom Lanoye: 'een zedenkomedie voor zeven acteurs en evenveel gsm's'. Klinkt veelbelovend, maar valt tegen. De personages komen samen op een afgelegen kasteeltje om de hectiek van hun bestaan te ontvluchten. Misschien al niet zo'n heel origineel uitgangspunt, maar de acteurs weten het ook niet naar een hoger plan te tillen.

Na de pauze revancheert tg STAN zich met verrassende scènes, waaronder Graz - een poëtische tekst (en eerste hoofdstuk van de gelijknamige roman) over een apotheker die tijdens een wandelingetje stuit op een verkeersongeluk.

Sluitstuk van de voorstelling is dan het komische Liefde bij wijze van spreken . Centraal staat de briefwisseling tussen een bestsellerauteur en een bewonderaarster. Wat begint met een keurig kattebelletje van een dweperige fan aan een nou ook weer niet zo bijster bijzondere schrijver, mondt uit in een driftig heen en weer sturen van hatelijkheden - zuigende post van haar, beantwoord met scherpe woorden van hem, gevat in geestige metaforen afgewisseld met idioot mank gaande vergelijkingen. Herkenbaar geneuzel, humoristisch gebracht door tg STAN-acteurs, versterkt met enkele gastspelers.

Een geslaagd geheel, alleen jammer van dat deel voor de pauze.

De Volkskrant, Karin Veraart, 3 april 2009
Nederlands