STAN en vrienden halen Oogst binnen

In de Kaaitheaterstudio's in Brussel is gisteren Oogst , de nieuwe voorstelling van het toneelspelers-gezelschap STAN, in première gegaan. Het is een vervolg op Toestand (2009), de marathonvoorstelling naar aanleiding van de 20e verjaardag van het gezelschap.

In 2009 nodigden Damiaan De Schrijver, Frank Vercruyssen, Sara De Roo en Jolente De Keersmaeker bevriende spelers, dansers en muzikanten uit om 2 keer (in Brussel en in Antwerpen) 24 uur de scène te delen.

"Daar zijn toen bijzondere dingen gebeurd vonden wij zelf", vertelt Sara De Roo aan CobraTV. "En we vonden het te jammer om dat maar 1 of 2 keer gespeeld te hebben, dus zo is het idee voor Oogst ontstaan." Voor Oogst stelt STAN elke avond een lichtjes ander programma samen met stukken theater, dans en muziek. Elke avond worden er ook andere gasten uitgenodigd.

Tijdens de première stond er onder meer werk van Harold Pinter, William Shakespeare en Anton Tsjechov op het menu. "Wij staan nogal bekend voor de klassiekers", legt Damiaan De Schrijver uit. "Strindberg, Ibsen, Molière, Oscar Wilde,.. Meestal zijn het zelfs burgerlijke fin de siècle-drama's. Wij ontsnappen daar niet aan, dat komt naar ons en wij gaan naar die stukken, waarschijnlijk omdat we burgertjes zijn."

Jolente De Keersmaeker, de zus van choreografe Anne Teresa, danst in Oogst met Koen Augustijnen van Les Ballets C de la B. "De basis is een duet van Koen uit een andere voorstelling ( Bâche uit 2004), ook tijdens Toestand hebben we dit al gedaan", aldus De Keersmaeker. "Dat was zo goed meegevallen dat Jolente daarna gevraagd heeft of we het niet verder konden uitwerken", zegt Augustijnen.

"Dat is ook het ding van Oogst : met mensen samenwerken met wie je nog nooit hebt samengewerkt of iets verder uitwerken of nieuwe dingen doen, het is een combinatie, het is een ideale gelegenheid om elkaar tegen te komen", zegt De Keersmaeker. "Zonder die ontmoetingen zouden wij niet meer bestaan", meent De Roo. "Alleen met 4 toneel maken, dat hadden wij geen 5 jaar uitgehouden. Daar ben ik van overtuigd en we denken er allemaal zo over."

deredactie.be, 7 april 2011

Nederlands