De truc met 'De Toverberg'

interview met Damiaan De Schrijver

We hebben een/het boek (niet) gelezen is de titel van de voorstelling waarvoor de Vlaamse en Nederlandse gezelschappen de KOE, Dood Paard, Maatschappij Discordia en tg STAN de krachten bundelen.

Vinden zij ‘De Toverberg’ zo onleesbaar? “Ik was betoverd, maar een echte page turner kan ik het toch niet noemen", begint Damiaan De Schrijver. "De breedsprakerige conversaties en uitgesponnen passages over plantkunde of geneeskunde vragen doorzettingsvermogen. Ter voorbereiding van het toneelstuk heeft de lectuur me toch twee maanden gekost.

Zeven jaar

‘De Toverberg’ vertelt het verhaal van Hans Castorp, een jonge Duitser die op bezoek gaat bij zijn neef in een sanatorium in het Zwitserse Davos. Het bezoek duurt niet de geplande drie weken maar zeven jaar. Tijdens zijn verblijf raakt de jongeman in de greep van het geïsoleerde sanatoriumleven waarin tijd vervaagt, niksdoen centraal staat en gesprekken over grote wereldideeën en filosofie gaan.

"Er is een enorm kloof tussen de wereld boven en beneden, tussen de mensen die tijd en geld hebben om niets te doen en zij die moeten werken", vervolgt De Schrijver. "De patiënten lijken wel in een elitair luxehotel te zitten."

Pocketuitgave

Manns ‘Toverberg‘ is een boek dat in veel moet-je-gelezen-hebben-lijstjes staat. Terecht? "Dat is een vraag die we ons ook in de voorstelling stellen. Moet je de westerse literatuurcanon gelezen hebben? Ik denk van niet. Je kan je bovendien afvragen waarom we ons tot de westerse canon zouden moeten beperken, de wereld is zoveel groter. Bij 'moeten' wringt bij mij altijd het schoentje. Ik heb zelf rechten gestudeerd en ben heel vaak tegen de verplichte lectuurlijst aangelopen. Met de voorstelling raden we het boek natuurlijk wel warm aan. We hebben zelfs even het idee gehad om mensen na de voorstelling een pocketuitgave mee te geven."

In We hebben een/het boek (niet) gelezen staan zes theatermakers op scène. Volgen zij een rode draad? "Niet echt, maar grote thema's zijn wel tijdsbesef en liefde. Het hele boek wordt ook gecoverd in twee uur en twintig minuten. Hoe we dat doen, dat is de... tovertruc." (lacht)

Gazet van Antwerpen, Eefje Rampart, 2 maart 2010

Nederlands