tg STAN Bart Moeyaert : een echt stuk

Zijn debuut Duet met valse noten ligt inmiddels vijfentwintig jaar achter hem, vruchtbare jaren waarin Bart Moeyaert verraste met proza en poëzie. Nu is er het naar de Oostenrijkse stad vernoemde Graz, een novelle met een staartje op het podium. "Twee jaar geleden, net na het stadsdichterschap, was ik er voor een lezingenreeks. Dwalend door de straten is er op een avond het verhaal van apotheker Eichler geboren, al bleef Graz aanvankelijk onafgewerkt. Tot tg STAN me contacteerde. Of ik voor hen iets wilde maken waarin ik duidelijk mijn gezicht liet zien als schrijver. Toen drong Graz zich weer aan me op."

Graz

Voor het project STUKKEN schreven naast Bart Moeyaert ook Saskia De Coster, Patricia De Martelaere, Tom Lanoye, Yves Petry en Annelies Verbeke een tekst. Het stond de Stan-acteurs vrij er hun ding mee te doen. "Al schrijvend zag ik de figuur van Frank Vercruyssen voor me. Hoewel mijn tekst eerst met zijn vieren werd gespeeld, is het nu toch Frank die de eerste pagina's van het boek brengt als een monoloog."

Over een tijdspanne van een etmaal zoomt Graz in op Herman Eichler, een apothekerszoon die geleerd heeft "ten allen tijde het nulpunt te bewaken". Los daarvan ademt de novelle sterk de sfeer van de 19de eeuwse stad. "Van Graz wist ik niet veel meer dan dat het ooit een Europese Culturele Hoofdstad was, maar die plek is echt om me heen gegroeid. Van in mijn kamer in het Parkhotel keek ik uit op de apotheek, en het was of mijn hoofdpersonage daar ook woonde. Etymologisch betekent Graz trouwens 'kleine burcht', een prima metafoor voor Eichler die zich ook niet in te nemen acht."

Gazet van Antwerpen, Ilse Dewever, 20 maart 2009

Nederlands